Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2021

Οι ειδήσεις της εβδομάδας: Στις 3 Δεκέμβρη η πρώτη μεγάλη πληρωμή - Οι αιτήσεις και τα «ραβασάκια» πριν τη Β. Ενίσχυση

 


27  Νοέμβρη

Μεσαρά: Τα ακριβά μεροκάματα των εργατών και η... απάντηση των ελαιοπαραγωγών!

 

Σε σοβαρό πρόβλημα έχει αναχθεί το ζήτημα των εργατών που θα απασχοληθούν στα λιόφυτα τη φετινή χρονιά, ακόμη κι αν οι αναμενόμενες ποσότητεςελαιολάδου που θα παραχθούν, είναι απογοητευτικές.

Οπως έχει γράψει το newshub.gr τα μεροκάματα φέτος έχουν πάρει «φωτιά». Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Μεσαράς και συγκεκριμένα του Δήμου Γόρτυνας, όπου εκεί, οι Αλβανοί εργάτες, έχουν βάλει αύξηση στα ημερομίσθια ζητώντας 40 ευρώ, ακατέβατα!
Ενώ παρόμοιες αυξήσεις, έχουν αρχίσει να ζητούν και αλλοδαποί άλλων εθνικοτήτων, που βάζουν «καπέλο» στα μεροκάματα, αλλά και χρονικό περιορισμό στο ωράριο! Συμφωνα με πληροφορίες του newshub.gr η απάντηση των ελαιοπαραγωγών έρχεται μέσα από τις συμφωνίες που κάνουν με μεσάζοντες για την έλευση εργατών από άλλες περιοχές της χώρας, κατά κύριο λόγο αλλοδαπούς. Εργατικό δυναμικό που είναι σίγουρα φθηνότερο από τους εργάτες, οι οποιοι δραστηριοποιούνται ήδη στην περιοχη της Μεσαρας.

 

Κρήτη: Στα τάρταρα η ελαιοπαραγωγή - Μείωση ως και 90% σε περιοχές του νησιου

Τη στιγμή που η ελαιοπαραγωγή έχει ξεκινήσει στην Κρήτη και φυσικά σε περιοχές του Νομού Ηρακλείου, τα μηνύματα για τη φετινή παραγωγή, είναι άκρως απογοητετικά!

Συμφωνα με όσα καταγράφονται, υπαρχουν πολλές περιοχές του Νομού Ηρακλείου, που η απώλεια σε ποσότητα φτάνει ως και το 90%. Τέτοιες περιοχές είναι του Αρκαλοχωρίου για παράδειγμα, όπως και περιοχές του Δήμου Γόρτυνας, ενώ σε άλλες περιοχες, τα πράγματα είναι λίγο καλύτερα, αλλά όχι σε ικανοποιητικό βαθμο. Και όταν λέμε καλύτερα, εννοούμε πως η απώλεια μπορεί να φτάνει το 60% ή και λίγο καλύτερα ακόμη, φτάνοντας το 40%.

26 Νοέμβρη

Νέα πληρωμή 12.9 εκ. ευρώ από τον ΟΠΕΚΕΠΕ - Οι δικαιούχοι και οι ενστασεις

Το ποσό των 12.883.657,70 ευρώ πλήρωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ από τις 19 έως τις 25 Νοεμβρίου σε 551 δικαιούχους.

Οι πληρωμές αφορούν επενδυτικές δράσεις του ΠΑΑ καθώς και ομάδες leader. Επίσης, πληρώθηκαν βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία (μετατροπή και διατήρηση), νέοι αγρότες, επιχειρησιακά προγράμματα φρούτων, αναδιάρθρωση αμπελώνων, ομάδες παραγωγών κ.ά.


Οι ενστάσεις

Εγκύκλιος του ΟΠΕΚΕΠΕ ορίζει την καταληκτική ημερομηνία για τις ενστάσεις σχετικά με την εξισωτική αποζημίωση.

Έως τις 10 Δεκεμβρίου θα γίνονται δεκτές οι προσφυγές για την εξισωτική αποζημίωση, σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο που εξέδωσε ο Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων.

Όπως σημειώνεται, η υποβολή θα πραγματοποιείται απευθείας από τον ενδιαφερόμενο παραγωγό με τη χρήση των προσωπικών του κωδικών, αποκλειστικά μέσω της οθόνης «Υποβολή Ενδικοφανούς Προσφυγής» της Καρτέλας Αγρότη που είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ.

26 Νοέμβρη

Βασική Ενίσχυση: Μετά τις 20 Δεκέμβρη η πληρωμή - Για ποιο λογο

Εως 20 Δεκεμβρίου διορθώσεις αγροτών για αχρεωστήτως καταβληθέντα, μετά η εξόφληση της βασικής   Αυτό, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, σημαίνει ότι "μετά τις 20/12/21 ο Οργανισμός θα προχωρήσει στην εξόφληση της βασικής ενίσχυσης για όλους τους παραγωγούς που πληρούν τα κριτήρια".

 Η σχετική ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ αναφέρει τα εξής:

Σε εφαρμογή του άρθρου 63 του Καν. (ΕΕ) 1306/2016 ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε προχωρά στη διαδικασία ανάκτησης των αχρεωστήτως ή παρατύπως καταβληθέντων ποσών και των οφειλών από διοικητικές κυρώσεις που προέκυψαν κατόπιν των διοικητικών, επιτόπιων και διασταυρωτικών μηχανογραφικών ελέγχων για το ημερολογιακό έτος αιτήσεων 2020.

Για την έγκαιρη ενημέρωση των παραγωγών, αναρτήθηκαν οι έγγραφες προσκλήσεις – ειδοποιήσεις διαπίστωσης αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών και οφειλών διοικητικών κυρώσεων στην ηλεκτρονική εφαρμογή «Καρτέλα του Αγρότη» για τους γεωργούς που εμπίπτουν στην εν λόγω κατηγορία.

Η κοινοποίηση της πρώτης ειδοποίησης πραγματοποιείται ηλεκτρονικά και θεωρείται ότι έχει νομίμως κοινοποιηθεί μετά την παρέλευση δέκα ημερών, από την ανάρτησή της στο λογαριασμό του υπόχρεου στην ηλεκτρονική εφαρμογή «Καρτέλα του Αγρότη» στο πληροφοριακό σύστημα του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.

 

25 Νοέμβρη

Οι δύο μεγάλες πληρωμές του ΕΛΓΑ - Πότε θα γίνουν

Σε δυο μεγάλες πληρωμές αποζημιώσεων θα προχωρήσει άμεσα ο ΕΛΓΑ στις 3 και 23 Δεκεμβρίου, όπως έκανε γνωστό ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος στη συνάντηση που είχε με αχλαδοπαραγωγούς του Τυρνάβου.

Ο Ανδρέας Λυκουρέντζος αναγνώρισε την αναγκαιότητα για κάλυψη των ζημιών και τόνισε ότι, δεδομένης της έκτασης και της έντασης των ζημιών φέτος, η πολιτεία έλαβε γρήγορες και γενναίες πρωτοβουλίες για προκαταβολές και αποζημιώσεις στο 100% για τους πληγέντες. Υπενθύμισε ότι ο Οργανισμός μπόρεσε να ανταπεξέλθει στις πρωτόγνωρης έκτασης ζημιές μετά και την αναδρομική καταβολή της κρατικής εισφοράς στον προϋπολογισμό του ΕΛΓΑ, που εκκρεμούσε την τελευταία δεκαετία. Όπως ανακοίνωσε, θα υπάρξουν δύο μεγάλες πληρωμές από τον ΕΛΓΑ πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, μια στις 3 και μια 23 Δεκεμβρίου, με την προϋπόθεση, όμως, της ύπαρξης των πορισμάτων στο πληροφοριακό σύστημα -διαδικασία που γίνεται από τα υποκαταστήματα και καταλήγει σε πληρωμή μετά τον έλεγχο από την κεντρική υπηρεσία.

 

24 Νοεμβρη

Β. ενίσχυση στα 957 εκατ. ευρώ για το 2023 - Η τελική αξία δικαιωμάτων με 13, 25 και 31 ευρώ το στρέμμα

Με το ποσό της βασικής ενίσχυσης να καθορίζεται στα 957 εκατ. ευρώ για το 2023 σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν στα πλαίσια της συνδιάσκεψης για τη νέα ΚΑΠ στην Κοζάνη, πλέον μπορεί να υπολογιστεί με μεγαλύτερη σαφήνεια η θεωρητική μέση αξία των δικαιωμάτων ανά αγρονομική περιφέρεια.

Όπως έγινε γνωστό, από τα χρήματα αυτά το 26,9% θα αντιστοιχεί στους βοσκοτόπους, το 45,6% στις αροτραίες και το 27,5% στις δενδρώδεις καλλιέργειες. Πληροφορίες της Agrenda αναφέρουν πως για τα βοσκοτόπια υπήρξε ενημέρωση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ προς τους συμβούλους της νέας ΚΑΠ για προσθήκη επιπλέον 7 εκατ. στρεμμάτων, οπότε το συνολικό νούμερο των επιλέξιμων εκτάσεων προς ενίσχυση αυξάνεται στα 20 εκατ. στρέμματα. Τα στρέμματα στα αροτραία υπολογίζονται γύρω στα 18 εκατ. και στις δενδρώδεις γύρω στα 8,5 εκατ. στρέμματα. Ως εκ τούτου, η μέση αξία δικαιωμάτων καθορίζεται στα: 13 ευρώ το στρέμμα για τα βοσκοτόπια, στα 25 ευρώ το στρέμμα για τις αροτραίες και στα 31 ευρώ το στρέμμα για τις δενδρώδεις καλλιέργειες. Οι μικρομεσαίες εκμεταλλεύσεις θα λάβουν επιπλέον 15 ευρώ ενίσχυση το στρέμμα και από 10 ευρώ το στρέμμα κατά μέσο όρο θα έχουν λαμβάνειν όλες οι εκμεταλλεύσεις από το νέο πρασίνισμα, ανάλογα βέβαια τις δράσεις στις οποίες θα συμμετάσχουν συμφωνα με το agronews.gr.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΟΠΕΚΕΠΕ: Νέα πληρωμή πριν τα Χριστούγεννα

Η εξόφληση της ενιαίας ενίσχυσης έρχεται πριν τα Χριστούγεννα. Ανακοινώσεις για πληρωµή της εξισωτικής, νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, στις ...