Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2021

Το σχέδιο των ευρωβουλευτών για ένα βιώσιμο μέλλον για τη γεωργία πυροδοτεί αντιπαραθέσεις

 

Νομοθέτες των επιτροπών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τη γεωργία και το περιβάλλον έχουν ήδη πάρει θέση σχετικά με τις φιλοδοξίες της Ε.Ε. για την πράσινη γεωργία, ψηφίζοντας υπέρ ενός σχεδίου που περιλαμβάνει μια σειρά αμφιλεγόμενων τροπολογιών.

Η έκθεση, η οποία εγκρίθηκε στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, αναφέρει λεπτομερώς την επίσημη θέση των δύο αρμόδιων επιτροπών σχετικά με την πολιτική της Ε.Ε. στον τομέα των τροφίμων και τη στρατηγική Farm to Fork (F2F).

Αν και το σχέδιο δεν μπορεί τυπικά να επιφέρει αλλαγές στη στρατηγική, περιγράφει τη θέση του Κοινοβουλίου επί του θέματος.

Σύμφωνα με δήλωση που εξέδωσε το Κοινοβούλιο, οι ευρωβουλευτές χαιρέτισαν τη στρατηγική που παρουσίασε η Επιτροπή τον Μάιο του 2020. Πιστεύουν ότι είναι σημαντική για να προσφέρει «δίκαιη, φιλική προς τα ζώα, υγιεινή, υψηλής ποιότητας και προσιτή διατροφή προς τους Ευρωπαίους καταναλωτές».

«Υπάρχει ανάγκη για αυξημένη βιωσιμότητα σε όλα τα στάδια της τροφικής αλυσίδας και όλοι -από τον αγρότη έως τον καταναλωτή- πρέπει να έχουν κάποιο ρόλο», σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Η έκθεση εγκρίθηκε στο σύνολό της- συμπεριλαμβανομένων 48 τροπολογιών, πολλές από τις οποίες έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην αγροτική κοινότητα.

Αντιδράσεις, μεταξύ άλλων, έχει προκαλέσει ο «δεσμευτικός χαρακτήρας» των στόχων για τα φυτοφάρμακα και τα λιπάσματα.

Μεταξύ των αμφιλεγόμενων τροπολογιών είναι και η σχετική με τον καθορισμό μέγιστων επιπέδων ζάχαρης, λιπαρών και αλατιού σε ορισμένα επεξεργασμένα τρόφιμα, ενώ μια άλλη τροπολογία προτείνει έναν «φόρο βιώσιμων τροφίμων».

Αυτό θα προσφέρει στα κράτη μέλη ευέλικτους συντελεστές ΦΠΑ ανάλογα με το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και την ποιότητα των τροφίμων- συμπεριλαμβανομένης της επιλογής για μηδενικό φόρο για υγιεινά και βιώσιμα διατροφικά προϊόντα (όπως για φρούτα και λαχανικά), ενώ θα επιβάλλουν υψηλότερους συντελεστές ΦΠΑ για ανθυγιεινά ή με υψηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα τρόφιμα.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται το κρέας, το οποίο στοχοποιήθηκε επίσης από μια σειρά άλλων τροπολογιών- όπως η σχετική με την αυστηροποίηση της σήμανσης των επεξεργασμένων κρεάτων. Αυτό αφορά τη σήμανση στις ετικέτες ενός δείκτη καλής μεταχείρισης των ζώων, συμπεριλαμβανομένου του τόπου γέννησης και των μεθόδων παραγωγής.

Η έκθεση αυτή ζήτησε την ενίσχυση της παραγωγής και της «απορρόφησης» των φυτικών πρωτεϊνών από την αγορά.

Η Anja Hazekamp- ευρωβουλευτής της Αριστεράς και εισηγήτρια για την επιτροπή περιβάλλοντος, χαιρέτισε την έκθεση. Δήλωσε, μάλιστα, ότι αυτή η έκθεση προτείνει «συγκεκριμένα μέτρα για να αναπροσαρμόσουμε το διατροφικό μας σύστημα βάσει του πλανήτη μας, διασφαλίζοντας την ευημερία των ανθρώπων, των ζώων και του περιβάλλοντος».

Ωστόσο, ενώ ο εισηγητής της επιτροπής γεωργίας, Herbert Dorfmann, είπε ότι οι αγρότες μπορούν να διαδραματίσουν «σημαντικό ρόλο» στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, προειδοποίησε ότι η ευθύνη για μια πιο βιώσιμη γεωργία πρέπει να είναι μια «κοινή προσπάθεια, όπου οι καταναλωτές πρέπει επίσης να έχουν βασικό ρόλο».

«Οι αγρότες στην Ευρώπη κάνουν ήδη εξαιρετική δουλειά, οπότε όταν τους ζητάμε να μειώσουν περαιτέρω τη χρήση φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων και αντιβιοτικών, πρέπει να τους υποστηρίξουμε για να διασφαλίσουμε την οικονομική βιωσιμότητα προκειμένου η παραγωγή να μην μετακινηθεί μόνο εκτός των συνόρων της Ε.Ε», είπε. Πρόσθεσε ότι η διασφάλιση της διαθεσιμότητας των τροφίμων σε λογικές τιμές πρέπει να συνεχίσει να αποτελεί προτεραιότητα.

Μετά τις εκστρατείες που υποστήριζαν την απόσυρση της έκθεσης, οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και ΜΚΟ πανηγύριζαν για τα νέα.

Ο Jabier Ruiz, υπεύθυνος γεωργικής πολιτικής στο ευρωπαϊκό γραφείο της WWF, δήλωσε στο EURACTIV ότι αυτή η ψηφοφορία στέλνει ένα «ισχυρό θετικό μήνυμα» στην Επιτροπή ότι έχουν την υποστήριξη του Κοινοβουλίου να «είναι τολμηρή και να ακολουθεί πολιτικές που πραγματικά μπορούν να βοηθήσουν στη μετάβαση σε βιώσιμα τροφικά συστήματα».

Πιστεύει, ακόμη, ότι η υποστήριξη αυτή της στρατηγικής δείχνει ότι πιθανότατα θα λάβει την έγκριση από την ολομέλεια του Κοινοβουλίου μέσα στον επόμενο μήνα.

Ωστόσο, οι ενώσεις αγροτών εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, μετά από προσπάθειες μέσα στην εβδομάδα να πείσουν τους νομοθέτες να μην εγκρίνουν την έκθεση.

Η Επιτροπή Επαγγελματικών Αγροτικών Οργανώσεων – Γενική Επιτροπή για την Αγροτική Συνεργασία στην Ε.Ε. (Copa Cogeca) προειδοποίησε ότι «ένας περιορισμένος αλλά πολύ σημαντικός αριθμός προτάσεων υπερβαίνει τα όρια» στο τελικό κείμενο που «αμφισβητεί την κυριαρχία των τροφίμων μας, το μέλλον της γεωργίας και των αγροτικών περιοχών μας».

Επομένως, η ένωση καλεί ήδη όλους τους ευρωβουλευτές να τροποποιήσουν κάποια από τα σχέδια.

Αυτό είναι απαραίτητο για να διασφαλιστεί η «βιωσιμότητα της μετάβασης σε ένα πιο βιώσιμο σύστημα τροφίμων».

Στο μεταξύ, η ένωση αγροτών European Coordination Via Campesina (ECVC) ενώ δήλωσε ότι χαιρετίζει την έκθεση στο σύνολό της, «προβληματίζεται ως προς τις προοπτικές για αλλαγή», ιδίως με δεδομένο ότι δεν βλέπει «κάποια πρόθεση να διασφαλίσει την ευρωπαϊκή εμπορική πολιτική που υπόκειται στην Πράσινη Συμφωνία και τη Στρατηγική F2F».

«Χωρίς αυτό, η θετική επίδραση της στρατηγικής F2F για τη βιωσιμότητα της τροφικής αλυσίδας θα μειωθεί σημαντικά», όπως προειδοποίησε η ένωση. Πρόσθεσε ακόμα ότι διατηρεί επίσης κάποιες επιφυλάξεις σχετικά με την μεγάλη βαρύτητα που δίνεται στη στρατηγική για ψηφιοποίηση.

«Χρειαζόμαστε περεταίρω οικονομική συνοχή για να διασφαλίσουμε μια δίκαιη και χωρίς αποκλεισμούς μετάβαση για τους μικρομεσαίους αγρότες, με δίκαιη τιμολόγηση από την παραγωγή έως και την κατανάλωση».

Η έκθεση για την F2F πρέπει να συζητηθεί και να ψηφιστεί από την ολομέλεια κατά τη διάρκεια μιας από τις συνεδριάσεις του Οκτωβρίου, η ημερομηνία της οποίας δεν έχει ακόμη οριστεί.

 

EurActiv.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΟΠΕΚΕΠΕ: Νέα πληρωμή πριν τα Χριστούγεννα

Η εξόφληση της ενιαίας ενίσχυσης έρχεται πριν τα Χριστούγεννα. Ανακοινώσεις για πληρωµή της εξισωτικής, νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, στις ...